Ryggar kostar i både pengar och livskvalitet

Dela på

80 % av alla människor får någon gång i livet ont i ryggen och hälften upplever någon gång ont i nacken.

30 miljarder kostade ömmande ryggar i Sverige för 20 år sedan, det är en ofantlig summa pengar som antagligen inte minskat sen dess.

Att onda ryggar håller människor hemma från jobbet, var femte läkarbesök är kollat till ryggsmärta, är känt. Onda ryggar hindrar också människor att leva ut sina intressen och kan göra livet till en verklig plåga. Är det inte diskbråck eller andra allvarligare problem så klagar vi ofta över ländryggen antingen som akut ryggskott, att den är spänd och trött eller så upplever vi en molande värk i ryggslutet.

När jag föreläser om kroppen och hur vi använder den säger jag “att vi mår som vi sitter, går och står” – och det gör vi, det spelar roll hur du balanserar dig. 2008 gjordes en studie kring kronisk värk i ländryggen, med kronisk menade man värk som plågat någon i tre månader eller längre, och vad som händer om man använder sig av Alexanderteknik.

I den studien fanns det en grupp testpersoner som gick ner från 21 smärtdagar i månaden till 3 dagar, de fick 24 lektioner, och en annan grupp som kom ner till 11 smärtdagar i månaden med 6 lektioner i Alexanderteknik i kombination med promenader.

Förbättringen kom sig av att försökspersonerna förbättrade sina rörelsemönster, fick en bättre balans och koordination helt enkelt och den effekten var långvarig, vilket bevisar (för mig!) att det du lär dig har du med dig resten av livet.

Numera finns jag på Hälsokliniken i Luleå på tisdagar. Ända till maj månad ut kan du boka tre lektioner till priset av två, 1500 kr. Samma pris gäller även i Kalix. Har du problem med en gnällig ländrygg har du alltså gått halva vägen till en mindre smärtsam tillvaro!

Välkommen till ett bättre liv :-)

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *