Är det du som sätter dig i stolen eller är det stolen som sätter dig?

Dela på

På toppen av kontorsergonomipyramiden sitter kontorsstolen, den justerbara, reglerbara, höj och sänkbara stolen med stöd för nacke och svank.

När jag arbetat på kontor är det ofta stolen som hamnar i blickfånget eftersom vi tillbringar en ansenlig tid i den. Precis som med allt annat har det utvecklats en del nya varianter på “sittetyg” som t ex sadelstolar, pallar på rundad fot, med sluttande sits eller hål för svanskotan. En fluga gör ingen sommar och en stol gör inget kontor. Stolen ska samspela med ett skrivbord och ja, ni hör det blir fler faktorer i ekvationen.

På bilden till vänster sitter min yngste på köksstolen och spelar. Till höger sitter en vuxen man vid datorn, antagligen minst lika länge som min son spelar, i en ganska typisk kontorsstol. Skillnaden i hur de sitter är tydlig.

Någonstans på vägen förlorar vi barndomens “kan själv” och låter stolen sätta oss. OM killen till höger skulle vilja bära sig själv och sitta som min son gör skulle hans stol aldrig gå med på det. Han sitter fast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är konstaterat i flera studier att stillasittandet gör oss sjuka, leder och muskler far illa och risken för hjärt-kärl sjukdomar, benskörhet och diabetes typ2 ökar. Så om du sitter fast i din stol och vill komma ut ur stolen för att sitta fritt eller stå vid ditt skrivbord, hör av dig, jag hjälper dig att hitta balans och stabilitet i din egen kropp.

På tisdagar finns jag på Hälsokliniken i Luleå, välkommen!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *