Allt ryms i en huvudfoting

Dela på

Några av de starkaste och mest dynamiska ryggar jag lagt mina händer på har tillhört kroppar som varit krokiga redan från födseln eller på grund av sjukdomar och olyckor i unga år.

Hållning är så mycket mer än att bara stå rakt, hållning är den lyftkraft som genereras av kroppen som svar på tyndglagens fallkraft. En individ med god hållning känns lätt mellan mina händer och har lätt att röra sig i olika riktningar. En människa som trycker upp sig muskulärt känns stel och är i princip lika böjlig som ett järnspett och den människa som är avspänd känns tung som en betongklump.

En krokig kropp kan ha god hållning då hållning i grunden är en fråga om en dynamisk relation mellan huvud – nacke – rygg.

En huvudfoting fångar barnets bild av sig själv.

Den bild som bäst beskriver hållning enligt mig är huvudfotingen, denna är ritad av min 4 åring och för honom är bålen och huvudet en enhet. På den  enheten finns fyra praktiska tentakler fästade, två som tar honom dit han vill och två som ger honom det han “villhöver” (min äldsta sons kombination av orden vill ha och behöver, mycket användbart!)

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *